Balsam de barba sau ulei de barba? Ce sa folosesc? - SmokedDog
Preloader

Balsam de barba sau ulei de barba? Ce sa folosesc?

Acum ceva timp am postat un articol in care incercam sa elucidam misterul „celui mai bun ulei de barba„. Articolul a ajuns deja in prima pagina in Google semn ca, cel putin unora dintre voi, v-a fost util si l-ati citit.

Astazi scriem un nou articol ce isi doreste sa lamureasca o alta problema ce tine de ingrijirea barbii si anume „Ce sa folosesc, ulei sau balsam de barba?”. Daca ar fi sa alegem strict unul dintre cele doua produse atunci recomandarea noastra ar fi uleiul insa vom detalia in cele ce urmeaza avantajele si dezavantajele ambelor produse.

Probabil multi dintre voi ati auzit fie de pe net, fie din frizerii acea teorie conform careia balsamul de barba este potrivit pentru barba mica iar uleiul pentru barba mare. Aceasta teorie este in egala masura atat falsa cat si adevarata insa depinde foarte mult din ce punct de vedere privesti lucrurile. Ambele produse au rolul de a hidrata firul de par si radacina acestuia deci in teorie fac fix acelasi lucru. Desi fac acelasi lucru proprietatile lor sunt destul de diferite, asta ca sa nu mai vorbim de ingredientele din componenta.

Uleiul de barba – Avantaje si Dezavantaje:

In primul rand uleiurile sunt in mare masura realizate din ingrediente naturale. De exemplu uleiul nostru are in componenta ingrediente derivate din natura in proportie de 99.3%. Sigurul element ce nu este derivat din natura este parfumantul (non-alergenic) care este in proportie de 0.7%. Restul sunt doar uleiuri esentiale.

Principalul atu al uleiului este insusi componenta ingredientelor. Mare atentie exista uleiuri de barba (multe de provenienta Turcia, China etc) ce nu au in componenta nici macar un ulei esential, la acestea toate cele scrise aici nu se aplica (Invatati sa cititi etichetele produselor). Un alt avantaj al uleiului este ca nu necesita o cantitate foarte mare atunci cand este aplicat (de aici si mitul conform caruia uleiul este mai bun pentru o barba mare), 4-5 picaturi fiind suficiente chiar si pentru o barba de peste 5cm.

Dezavantajul uleiului este ca neavand in componenta decat uleiuri esentiale acestea sunt absorbite mai greu de catre piele. Un balsam de barba are mai bine de 50% din compozitie apa si de aici absorbtia rapida in piele (dar ajungem si acolo). Asta inseamna ca timp de cateva minute, uneori chiar si o ora in functie de vascozitatea uleiului, o sa aveti o senzatie de gras in barba si implicit pe ten. Un alt dezavantaj este ca uleiul de barba (iarasi discutam de cele naturale) tind sa aiba un miros mai neutru, un miros specific uleiului, mai ales daca nu sunt depozitate corespunzator. Mirosul uleiurilor tinde sa acopere mirosul parfumantului asa ca daca aveti un ulei de barba ce miroase foarte puternic cititi eticheta, este posibil sa aiba mult parfumant in compozitie si putin ulei.

Balsamul de barba – Avantaje si Dezavantaje:

Asa cum mentionam si la inceput si balsamul de barba are acelasi rol precum uleiul. Din pacate balsamul de barba nu are o lista a ingredientelor la fel de „curata” precum cea a uleiului. De exemplu balsamul nostru de barba are in compozitie undeva la 97% ingrediente derivate din natura. Restul de 3% este compus din ingrediente chimice necesare la realizarea produsului, plus parfumant. Aceasta regula se aplica oricarui balsam de barba si in general oricarui produs de tip crema. Ingredientele chimice sunt necesare, in general, pentru a putea lega ingredientele intre ele. De exemplu daca o crema are in compozitie un ulei, pentru a nu se separa de apa este nevoie de un ingredient chimic de legatura, altfel se vor separa. Acest lucru nu este neaparat de speriat deoarece aceste ingrediente de obicei, in produse de calitate buna, sunt in cantitati destul de mici. In concluzie daca ar fi sa comparam un balsam de barba cu un ulei de barba, strict din punctul de vedere al ingredientelor, uleiul castiga detasat.

Cum am mentionat mai sus orice crema, deci implicit si balsamul de barba, are in compozitie apa (la cele de proasta calitate poate trece si de 90%). Asta inseamna ca in compozitia produsului, doar o mica parte din el are efectiv proprietati serioase de hidratare (inclusiv apa ajuta la hidratarea tenului insa nu la fel de eficient precum acidul hialuronic de exemplu). De aici si aspectele privind cantitatea necesara, daca la ulei cateva picaturi erau suficiente aici ai nevoie de cateva pompite serioase, la ulei 3 picaturi inseamna undeva la 3ml la balsam 3 pompite inseamna undeva la 10 grame poate. Deci si la capitolul eficienta uleiul de barba castiga.

Acum sa vorbim putin si de avantajele balsamului de barba, avand multa apa in compozitie aceasta se absoarbe foarte repede in barba, unori cateva secunde sunt suficiente. Acest lucru inseamna ca scapati foarte usor de senzatia de gras de la nivelul pielii pe care o lasa un ulei. Daca sunteti pe fuga si nu vreti sa asteptati cateva minute, lucrati intr-un mediu ce implica praf sau poluare atunci aceasta absorbtie rapida ajuta enorm. Un alt capitol la care balsamul de barba exceleaza este mirosul. Daca doresti un produs cu un miros mai puternic atunci balsamul este varianta pentru tine. Acest lucru se intampla tot datorita ingredientelor din compozitie, neavand la fel de multe uleiuri mirosul nu mai este estmpat si devine astfel mult mai puternic.

In concuzie, ulei sau balsam?

Asa cum am spus si la inceputul articolului daca ar fi sa alegem un produs strict dupa ingrediente atunci uleiul ar fi mai natural. Insa asta nu inseamna ca balsamul nu este un produs bun sau nu este natural.

Daca tenul tau si barba necesita o hidratare intensa, simti un fir de par aspur, mancarimi la nivelul tenului si chiar mici cojite atunci uleiul este solutia pentru tine. Daca in schimb ai o barba moale si vrei doar un produs de intretinere atunci poti folosi fara problemele si balsamul. In felul acesta scapi si de senzatia de gras si ai si un miros mult mai intens in barba. Balsamul poate fi folosit fara probleme si pe barba mare insa fiind o crema atunci va fi necesara o cantitate mai mare de produs la fiecare folosire. Tot asa si uleiul poate fi folosit pe barba mica insa senzatia de gras va persista mai mult la nivelul tenului.

P.S. Toate cele scrise mai sus se aplica balsamului de barba tip crema si nu balsamurilor de barba solide, pe baza de ulei.

In cazul in care aveti orice intrebare cu privire la balsamurile de barba sau la uleiurile de barba nu ezitati sa ne scrieti.

Uleiul de barba
https://www.smokeddog.ro/shop/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Close

Autentificare

Close

Cos de Cumparaturi (0)

Cosul este gol No products in the cart.